Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lisszabonról

2009.05.07

 

Kép

A portugálok alapvetően konzervatívak, ez azonban a lisszaboniakra kevésbé jellemző. A helyiek szoros kapcsolatot ápolnak kultúrájukkal, vallásukkal, történelmükkel és fontos szerep jut a társas kapcsolatoknak.

A nappali forgatag látványa lenyűgöző: a város számos jellegzetessége karnyújtásnyira fekszik egymástól, amelyeket turisták ezrei ostromolnak nap mint nap. Lisszabonban mozgalmasan, élénken telnek a hétköznapok - persze pezsgő, mediterrán hangulatban. Az ügyeik intézésével elfoglalt lisszaboniak csak ritkán állnak meg gyönyörködni az őket körülvevő szépségekben: az épületek, a Tejó folyó vagy a felhőtlen kék ég látványában.

A napsütés és a friss, óceáni szél különleges atmoszférája sajátos helyjé változtatja Lisszabont, amivel nem tud betelni az ember. A várból szinte az egész várost belátni, miközben apró sikátorok, macskaköves utak, templomok és sárga egykocsis villamosok közt sétál az ember.

Az itt élők kedvessége példaértékű, egy jó szó, kedves mosoly, előzékeny gesztus mindig jut a turistának. Mozgalmas a város és az élet is ennek jegyében telik a fővárosban.

Éjjel azonban minden megváltozik. Este 8 óra után minden és mindenki maga mögött hagyja a napi robotot és átadják magukat a pihenésnek és a szórakozásnak. A helyiek 8 előtt nem is vacsoráznak, csak ha már sötétedni kezd. Az éttermekben előételként langyos kenyeret, lágy sajtot és olivabogyót kínálnak. Jó borok közül válogathat a szomjas vendég, ami nehéz feladat Portugáliában, hiszen jobbnál jobb borok szülőhazája ez az ország. A fenséges tengeri halak, sült húsok és friss saláták kellemes levezetései a napnak.

 

CC-GNU LGPL

 


This software is licensed under the
CC-GNU LGPL version 2.1 or later.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kovizoli@freemail.hu

(Zoltán, 2009.05.16 14:22)

Teljesen egyetértek az oldal szerzőjével, ugyanis a portugálok tényleg ilyenek! Hm... azok a halak, marhasültek!